top of page
Initierea cainolor in expozitiile canine

Initierea in expozitiile canine

Alina MUNTEANU

Expozitiile canine se numesc doar impropriu „concursuri de frumusete”. Ele sunt, de fapt, concursuri pentru stabilirea conformitatii cu standardul. Aceasta inseamna ca fiecare caine este evaluat de catre arbitri in functie de cat de mult se apropie el de idealul rasei sale (care este descris de standardul rasei).
 

Ca atare, expozitiile nu sunt doar pentru crescatorii de caini, ci si pentru proprietari. Ducandu-va cainele la expozitii, veti afla valoarea chinologica pe care acest caine o are. De asemenea, aveti astfel posibilitatea sa cunoasteti si alti proprietari si crescatori ai rasei dumneavoastra, puteti discuta cu ei si puteti face schimb de experienta. Nu in ultimul rand, daca expozitia are loc intr-o localitate apropiata de cea in care locuiti, este o minunata ocazie si un mod foarte placut de a va petrece timpul liber in afara orasului.

Grupe de caini

Mai intai, trebuie sa stiti ca FCI (Federatia Chinologica Internationala, organizatie in care Romania este membru cu drepturi depline) imparte rasele de caini in zece grupe.
De exemplu, grupa I este grupa raselor de caini ciobanesti; grupa a II-a cuprinde rasele de caini utilitari si molosoizi (cap masiv, de tip rotund sau cubic, bot relativ scurt, buze groase si lungi, stop remarcabil; corp masiv, puternic, atingand adesea dimensiuni gigantic); grupa III rasele de terrier; grupa IV- grupa teckel-ilor; grupa V - Spitz si tipuri primitive; grupa VI- Gonitori pentru vanat, caini de vanatoare; grupa VII- Pontatori, prepelicari; grupa VIII - Retrievers – Flushing Dogs – Caini de apa; grupa a IX-a cainii de agrement, insotitori; grupa a X-a rasele de ogari.


Daca vorbim de expozitii nici o expozitie nu seamana cu alta si nici cainii nu au aceeasi stare de fiecare data, asa ca un caine se poate prezenta foarte bine la o expozitie, iar la urmatoarea poate sa nu aiba acelasi "chef" de a se prezenta. Un rezultat este influentat foarte mult de starea cainelui in ziua expozitiei.

Toaletajul expozitional

In functie de rasa cainii trebuie imbaiati inainte cu 1 saptamana, 1 zi inainte de expozitie; sunt rase care nu necesita neaparat o imbaiere ci o simpla stergere cu un sampon uscat si o buna periere aduc blana cainelui sa arate extraordinar.Rase precum Bichon Maltez – au nevoie de cateva ore bune de toaletaj inainte de a intra in ring, iar rase precum Bulldogul, o simpla lustruire a blanii cu un spray de luciu este perfecta.
Unghiile si urechile fiecarui caine trebuie sa arate impecabil.

Necesar in expozitiile canine
In primul rand, atunci cand mergeti la o expozitie trebuie sa aveti cu voi carnetul de sanatate al cainelui, dovada platii taxei de inscriere la expozitie, carnetul de performanta.
Daca sunteti la prima expozitie interesati-va la asociatia la care sunteti membru sa va achizitionati un carnet de performanta. In multe expozitii se pot achizitiona astfel de carnete, dar nu riscati, interesati-va din timp.
Carnetul de performanta este un carnet cu file unde sunt inscrise rezultatele cainelui in expozitie, arbitrul care a jurizat cainele, locatia si data.
Alte lucruri de care aveti nevoie in cadrul unei expozitii sunt: un castron pentru apa, apa potabila pentru caine, un prosop sau servetele ca sa stergeti cainele la bot (sunt rase care necesita acest lucru), un scaun pliabil, eventual si o cusca pentru cainele dumneavoastra, cusca unde acesta sa fie ferit de contactul cu ceilalti caini, unde se simte in siguranta.

Indicat ar fi sa aveti si o lesa speciala de prezentare. Daca nu folositi lesa de prezentare, atunci alegeti o lesa cat mai finuta si nu foarte lunga, iar zgarda sa nu fie prea lata.

Dupa ce ati intrat in incinta expozitiei, cautati sa vedeti la ce ring este arbitrata rasa. La fiecare ring exista un panou unde sunt afisate rasele ce urmeaza a fi arbitrate acolo si daca arbitrul nu decide sa schimbe ordinea de arbitraj, atunci se va respecta arbitrarea raselor in ordinea trecuta pe panou.
 

Important
Foarte important este sa stiti clasa de partcipare pentru ca arbitrarea cainilor se face intr-o anumita ordine. Se incepe cu masculii si apoi intra si femelele. Intrarea dupa clase se face in urmatorul mod:

• clasa baby (3-6 luni)
• clasa puppy (6-9 luni)
• clasa juniori (9-18 luni)
• clasa intermediara (15-24 luni)
• clasa deschisa (15 luni-8 ani)
• clasa campioni (pentru caini care au o diploma de campion national)

  • clasa veterani (peste 8 ani)

Pentru clasele baby, puppy, juniori si veterani, dupa ce se termina arbitrarea si la masculi si la femele la respectivele clase, se acorda titlurile de Best Baby, Best Puppy, Best Junior, respectiv Best Veteran, iar cainii castigatori merg mai departe la concursurile speciale Best Baby in Show, Best Puppy in Show, Best Junior in Show, Best Veteran in Show, care au loc la sfarsitul expozitiei in ringul de onoare (ringul central).

Masculii catigatori din clasele intermediare, deschise si campionii concureaza pentru titlul de Best Male, iar femelele castigatoare din aceleasi clase pentru titlul de Best Female. Castigatorii acestor titluri concureaza pentru titlul de Best of Breed. Castigatorul titlului de Best of Breed concureaza in ringul central, la sfarsitul expozitiei, pentru titlul de Best in Show.

Ce trebuie sa stii inainte de prezentarea in ring
Pentru a putea fi prezentat in ring, cainele trebuie doar sa stie sa mearga la pas, sa fie invatat sa accepte controlul dintilor (pe care i-l va face arbitrul) si sa fie pieptanat. De asemenea, nu trebuie sa aiba un comportament agresiv fata de ceilalti caini sau fata de arbitru, in acest caz cainele respectiv va fi descalificat.
Dupa ce ati intrat in ring trebuie sa puneti cainii in pozitia de expozitie, apoi arbitrul va veni la fiecare caine sa controleze muscatura, iar la masculi, daca ambele testicule sunt coborate in scrot.

Urmeaza apoi una, doua sau mai multe ture de ring in care cainele trebuie sa mearga pe langa dumneavoastra in trap, dupa care arbitrul va va cere sa faceti o diagonala dus-intors ca sa vada miscarea cainelui din fata si din spate.
Veti primi la sfarsitul arbitrajului foia de arbitraj pe care sunt trecute calificativul si eventualele titluri obtinute.

Mult success!

bottom of page