top of page
Alegerea unui pui de caine

Alegerea unui pui de caine

Asist. Univ. Dr. Bogdan-Alexandru Vitalaru, medic veterinar,
Doctor in stiinte medicale

Cand hotaram sa ne luam un catel, trebuie sa ne gandim mai intai la spatiul si timpul de care dispunem. Daca stam la bloc, atunci ne putem orienta spre un catel de talie medie, cu un temperament echilibrat, care nu necesita un regim de miscare crescut. Daca, insa locuim la curte, ne putem orienta spre un catel de talie mare, de paza. Asta nu inseamna ca nu se pot accepta si exceptii.

Femela sau mascul?
Dupa ce am convenit asupra rasei, va trebui sa ne hotaram daca vrem femela sau mascul. Aici intervine prejudecata fata de perioada de calduri, cu care eu nu sunt de acord. Din punct de vedere al temperamentului nu exista diferente semnificative intre cele doua
sexe. Masculii sunt de obicei mai atletici si mai robusti. De asemenea, pot fi mai greu de strunit decat femelele si mai independenti de stapani, desi nu este o regula. Femela este poate chiar mai atasata de stapani, mai ascultatoare, la fel de jucausa si cel putin la fel de inteligenta. Ne apropiem de cuib si din pozitie ghemuita, strigam puii si studiem reactiile lor. Ne intereseaza ca puiul sa vina repede, cu codita ridicata si eventual sa se urce pe noi sau chiar sa ne traga de haine. Acest pui va avea ulterior un caracter dominant, putand fi folosit cu succese depline in dresajul de performanta. Va recomand sa evitati puii care raman izolati intr-un colt, cu capul plecat si cu codita intre picioare.

 

De unde achizitionam catelul?
Odata hotarati si asupra sexului, ne putem duce sa alegem catelul. In principiu ar fi bine, daca ne dorim un exemplar de rasa, sa mergem la un crescator, care ne poate oferi si pedigree, cunoscand astfel originea catelului. Este bine sa vizitezi canisa sau cuibul, sa vezi toti puii, iar daca este posibil si parintii. Ne intereseaza actele parintilor (pedigree-ul si carnetul de sanatate care trebuie sa contina schema de vaccinare si deparazitarile, toate tratamentele si rezultatele testelor medicale - radiografii de sold, teste oftalmologice si alte teste in functie de bolile specifice rasei). Varsta minima la care puiul poate fi scos din cuib este de 8-10 saptamani, deoarece pana la aceasta varsta puiul isi stabileste o ierarhie fata de frati si surori, iar scoaterea lui din cuib poate avea ulterior efecte in comportamentul fata de alti semeni.

Urmeaza apoi momentul mult asteptat: intalnirea cu puii. Testul cel mai des utilizat pentru alegerea puiului din cuib este „William Campbell”. Acesta cuprinde urmatoarele etape: socializarea puiului, sensibilitatea la durere, observarea caracterului dominant sau dominat, aportul si rezistenta la zgomot.

Socializarea puiului
Ne apropiem de cuib si din pozitie ghemuita, strigam puii si studiem reactiile lor. Ne intereseaza ca puiul sa vina repede, cu codita ridicata si eventual sa se urce pe noi sau chiar sa ne traga de haine. Acest pui va avea ulterior un caracter dominant, putand fi folosit cu succese depline in dresajul de performanta. Va recomand sa evitati puii care raman izolati intr-un colt, cu capul plecat si cu codita intre picioare.

Sensibilitatea la durere
De-a lungul vietii, dar mai ales in cadrul dresajului, pot fi intalnite diverse situatii in care cainele trebuie atentionat sau pedepsit, corectat si de aceea este foarte important ca acesta sa nu fie hipersensibil la durere si sa poata trece usor peste corectia primita. Pentru aceasta, prindem intre degete una dintre labutele puiului si strangem, in mod uniform si progresiv, remarcand reactia acestuia. Reactia pe care o dorim se manifesta prin faptul ca, dupa ce slabim presiunea, puiul odata chemat va reveni la noi fara a avea retineri sau temeri, fapt ce atesta ca a iertat pedeapsa. Un caine adult corectat nu trebuie sa ramana retras, sa se razbune sau sa considere corectia respectiva ca fiind exprimarea urii sau oprobiului stapanului, fugind sau ascunzandu-se, ci sa revina in mod firesc la lucru. Daca puiul prezinta o reactie inca din primele secunde de transoare, acest fapt releva o hipersensibilitate la durere, ceea ce va dauna ulterior in procesul educational, dar si pe tot parcursul vietii.

Dominant sau dominat
In cadrul acestui test vom ridica puiul de la sol cu o singura mana, urmarindu-i reactiile. Reactia dorita este aceea de a da din picioare la inceput, dupa care puiul se va relaxa in mana noastra. Un pui care se va agita in mod continuu va da dovada unui caracter deosebit de dominant. Acest pui va avea nevoie de un partener pe masura. O reactie exprimata prin blocarea totala a puiului ne arata un pui pasiv, care cu greu va face fata situatiilor ulterioare de stres.

Aportul
Una dintre cele mai folosite metode in dresajul modern este exploatarea instinctului de vanatoare al cainilor, adica placerea cu care acestia urmaresc diverse obiecte in miscare. Pentru aceasta, vom arunca in fata puilor din cuib o minge de marime mica sau mijlocie. Reactia dorita este sa o urmareasca, sa o apuce in gura si sa o aduca inapoi la noi.

 

Rezistenta la zgomot
Una din etapele de examinare pentru absolvirea BH-ului („begleithund” - caine de companie) consta in reactia cainelui fata de zgomotele puternice. De aceea, un pui care se ascunde la zgomotul puternic produs de un obiect metalic pe pardoseala trebuie evitat. Ideal este ca acesta sa-l urmareasca dupa ce acesta a produs zgomotul si chiar sa il ia in gura.

Rolul medicului veterinar
Dupa ce ne-am decis asupra puiului, indiferent din ce rasa face parte, este bine sa mergem la medicul veterinar pentru a ne informa asupra particularitatilor de crestere, ingrijire si tratament. In general, trebuie sa avem grija ca puiul sa fie deparazitat si vaccinat in mod corespunzator si sa beneficieze de o hrana adecvata si echilibrata din punct de vedere mineralo-vitaminic. Pe langa toate acestea, ne mai intereseaza la pui si dantura completa, muscatura corecta, la masculi, ambele testicule prezente si coborate in scrotum (important sa verificati ceilalti pui daca alegeti o femela), sa nu prezinte hernie ombilicala, evitati puii care par bolnavi (au purici, le lipseste par, au cruste sau cu pete rosii pe piele, stranuta, tusesc sau vomita, au supuratii la ochi, urechi sau nas, sunt rosii sau iritati in jurul anusului, sunt prea slabi sau au burta mare, au gingii pale, sunt apatici, letargici, sunt deshidratati).

Rolul mamei puilor
Un alt lucru care trebuie stiut este ca puiul invata de la mama cum sa se descurce. De aceea, trebuie analizat cu atentie caracterul mamei. In mod normal, mama ar trebui sa fie atenta la pui, fara a fi insa agresiva cu vizitatorii. Ea se va bucura de compania stapanilor si in momentul in care, la vizitarea puilor, acestia sunt insotiti de persoane straine, are incredere in ei. Dupa toate acestea, ne mai intereseaza un singur lucru: ce a consumat puiul pana la aceasta varsta, daca a supt suficient de la mama si daca este intarcat complet.

La sfarsit, cateva precizari: nu cumparati un catel pentru a-l face cadou, decat daca sunteti sigur ca aceasta este o responsabilitate pe care persoana in cauza si-o va asuma, nu cumparati puii ca pe o simpla marfa, nu cumparati pui de la cei care va promit ca sunt o potentiala sursa de bani daca participati la expozitii sau daca ii dati la monta.

bottom of page