top of page

CIOBANESC ROMÂNESC CARPATIN

(Chien de berger roumain des Carpathes “Carpatin”)
 

ORIGINE: România
 

UTILIZARE: Câine ciobanesc utilizat de secole, de catre ciobanii români din Carpati, pentru paza turmelor, fiind în acelasi timp si un excelent câine de paza.
 

CLASIFICARE F.C.I.: Grupa 1 Câini ciobanesti si de cireada (fara câinii de cireada elvetieni).
Sectiune 1.1 Câini ciobanesti.
Fara proba de lucru.

 

SCURT ISTORIC: Ciobanescul Carpatin a fost selectionat dintr-o rasa endemica prezenta în spatiul Carpato-Danubian. De secole, criteriul principal de selectie a fost utilitatea, acest câine pastrându-si caracterul intact pâna în zilele noastre.
Primul standard a fost redactat în 1934 de catre Institutul National de Zootehnie. Acest standard a fost modificat si reactualizat în 1982, 1999 si 2001 de catre Asociatia Chinologica Româna. La 30.03.2002 Comisia Tehnica a A.Ch.R. a adaptat standardul în conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala.

 

ASPECT GENERAL: Câine de talie destul de mare, agil, niciodata greoi, aspectul general fiind acela al unui câine viguros. Corp rectangular, crupa lata, usor înclinata, cutie toracica ampla si înalta, umar lung si usor înclinat. Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii trebuind sa fie mai înalti si mai puternici decât femelele.

PROPORTII IMPORTANTE:
§ Lungimea craniului este usor mai mare sau egala cu jumatate din lungimea totala a capului.
§ Lungimea corpului este întodeauna superioara înaltimii la greaban. Regiunea lombara la femele poate fi putin mai lunga.
§ Inaltimea pieptului corespunde cu aproximativ jumatate din înaltimea la greaban.

COMPORTAMENT/CARACTER: Câine de paza înascut si curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de turme si fata de stapânul sau. Este un câine cu un comportament demn, calm si echilibrat.
 

CAP: Tip lupoid.
 

REGIUNE CRANIANA: Ciobanescul Carpatin este un câine mezocefal, cu un cap puternic dar nu greoi. Fruntea este lata si usor bombata. Craniul este mai lat între urechi si se îngusteaza progresiv catre stop. Silonul frontal este destul de lung si suficient de bine marcat.
Stop: Moderat, niciodata prea marcat dar nici sters.
REGIUNE FACIALA:
Trufa: Mare, lata si întodeauna neagra.
Bot: Puternic, cu o sectiune aproximativ ovala, usor tronconic. Lungimea botului este usor mai mica sau cel mult egala cu lungimea craniului.
Buze: Groase, bine pigmentate, bine aplicate, cu o comisura bine închisa.
Maxilare/dinti: Maxilare puternice, solide si drepte. Dantura puternica; muscatura în foarfeca, arcadele incisive sunt usor rotunjite.
Obraji: Uscativi, maseteri puternici dar niciodata proeminenti. Pielea este bine întinsa.
Ochi: Migdalati, usor oblici, nu prea mari în raport cu dimensiunile craniului, de culoare brun închisa. Nu sunt proeminenti si nici înfundati în orbite. Pleoapele sunt negre si îmbraca bine forma globului ocular.
Urechi: Nu prea mari, triunghiulare, prinse putin mai sus fata de linia ochiului, cu extremitatea usor rotunjita, bine lipite de obraji.

 

GÂT: Musculos, foarte puternic, de lungime medie, formând un unghi de cca. 50o în raport cu orizontala.
 

CORP: viguros, bine dezvoltat, de forma usor rectangulara.
Linia superioara: Dreapta si ferma.
Greaban: Putin marcat.
Spate: De lungime potrivita, drept, solid si musculos.
Sale: Puternice si musculoase dar nu prea late, de lungime potrivita, nici prea lungi (linia superioara pierzând astfel din fermitate), nici prea scurte.
Crupa: Musculoasa si lata, de lungime potrivita, usor înclinata, niciodata cazuta.
Piept: Bine dezvoltat, bine coborât pâna la nivelul coatelor, destul de lat. Coaste solide, bine arcuite, niciodata în butoi.
Linia inferioara: Potrivit de ridicata, abdomen ridicat dar nu supt si nici cazut.

 

COADA: Prinsa destul de sus, stufoasa, acoperita de par abundent. In repaos, ea este purtata jos, dreapta sau usor în forma de sabie, atingând punctul jaretului. Când câinele este atent sau în actiune, ea este purtata ridicata, putând depasi nivelul spatelui; nu este nici culcata si nici rulata pe spate.
 

MEMBRE:
MEMBRE ANTERIOARE: Cu osatura puternica.
Vedere de ansamblu: Vazute din fata sau din profil, membrele anterioare au aplomburi bune si sunt perpendiculare pe sol.
Umeri: Solizi, potrivit înclinati.
Coate: Bine apropiate de corp, nedeviate la exterior sau rasucite spre interior.
Antebrat: Drept, foarte viguros, cu sectiune ovala.
Metacarpiene: Scurte, usor înclinate.
Labe anterioare: Ovale, masive, compacte.
MEMBRE POSTERIOARE: Musculoase, cu osatura solida si cu angulatii bune.
Vedere de ansamblu: Cu aplomburi bune.
Coapsa: Lata, foarte musculoasa.
Gamba: Puternica, musculoasa, de lungime potrivita.
Jaret: Solid, ferm, nici prea înalt (determinând astfel o accentuare a angulatiei grasetului), nici prea coborât.
Metatars: Solid, vertical.
Labe posterioare: Ovale, bine dezvoltate si compacte, usor mai mici decât cele anterioare. Degetele sunt arcuite si strânse. Se vor îndeparta eventualii pinteni, mai putin în tarile unde aceasta practica este interzisa prin lege. Cuzinetii sunt elastici si rezistenti.

 

MISCARE: Miscarea este degajata si cu o buna alonja. Trapul este viguros si sustinut. Membrele se misca în planuri paralele.
 

PIELE: Pigmentata cenusiu. Trufa, marginile pleoapelor si buzele trebuie sa fie de culoare neagra. Se prefera unghiile de culoare cenusie sau neagra.
 

ROBA:
PAR: Parul este aspru, des si drept. Subparul este dens si moale. Cu exceptia capului si fetelor anterioare ale membrelor unde parul este scurt si plat, parul este abundent pe tot corpul, de lungime potrivita. Pe gât, fata posterioara a membrelor si pe coada, parul este mai lung, abundenta parului în aceste regiuni fiind tipica.
CULOARE: nisipiu-carbunoasa (lupie), cu nuante diferite, adesea mai deschise pe partile laterale si mai închise deasupra trunchiului; nisipiu-carbunoasa (lupie) cu pete albe, de preferinta nu foarte întinse.

 

TALIE SI GREUTATE:
Inaltime la greaban: Ideala: 65-73 cm la masculi;
59-67 cm la femele.
Cu toate acestea, cel mai important este aspectul general.
Greutate: In raport cu talia, dând impresia unui câine puternic dar nu greoi.

 

DEFECTE : Orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza în functie de gravitatea abaterii respective.
 

DEFECTE GRAVE:
- Orice abatere fata de cele de mai sus si care afecteaza utilitatea.
- Constitutie fragila sau prea greoaie.
- Ochi de culoare prea deschisa.
- Pleoape inferioare foarte cazute, descoperind globul ocular, buze foarte carnoase si comisuri cazute.
- Defecte importante de pigmentatie.
- Lungime excesiva a corpului (mai mult de 10%) sau corp inscriptibil într-un patrat.

 

DEFECTE ELIMINATORII:
- Exemplare agresive, fricoase sau apatice.
- Exemplare clar atipice, cu aspect ce aminteste de acela al molossoizilor.
- Lipsa unui P3 si a altui dinte, lipsa unui canin, lipsa unui P4, lipsa unui molar sau lipsa a trei dinti sau mai multi (fara PM1).
- Prognatism superior, prognatism inferior, muscatura în cleste.
- Osatura foarte fina.
- Cutie toracica insuficient dezvoltata.
- Lipsa subparului, par altfel decât scurt pe cap si fetele anterioare ale membrelor; par cret sau grifonat, par sârmos, par lung, moale, matasos, formând carare pe mijlocul spatelui.
- Depigmentare importanta a pleoapelor, a trufei, a pielii sau a buzelor; heterocromie oculara (ceacâr).
- Culoare : maron, tigrat, galben sau baltat cu aceste culori.
- Exemplare adulte cu o talie sub 62 cm la masculi si sub 58 cm la femele.

Orice câine care prezinta în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
 

N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.
Acest standard a fost revizuit de reprezentantii F.C.I., Dl.Raymond Triquet si Dl.Bernard Denis, la Gura Humorului în 22 august 2004.

 

Comisiile F.C.I. de Standarde si Stiintica au aprobat acest standard în cadrul reuniunii comune care a avut loc în data de 18,19 septembrie 2004 la Sarlat-Franta.
Comitetul general F.C.I. a aprobat acest standard în cadrul reuniunii care a avut loc în data de10,11 noiembrie. la Kyoto-Japonia.

bottom of page