Ce este mai plăcut decât să vezi un câine cu blană frumoasă, strălucind, cu roba scurtă sau lungă, care încântă ochiul la expoziţii, pe stradă, oriunde păşeşte alături de tine. Din păcate întâlnim şi reversul medaliei, căţei cu afecţiuni cutanate de diverse tipuri, care în general dau probleme propietarilor nemultumiţi de rezultatul tratamentului sau de durata mare de timp până la vindecare, doar pentru că nu înţeleg modul de manifestare al dermatitelor.
Dr. Valentin Nicolae, medic veterinar,
Dermatologie Ecole Nationale Veterinaire d`Alfort-Paris
Vet Clinic, Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 7,
Tel.: 0749.593.658, e-mail: office@vetclinic.ro
Ce este dermatita?
Dermatita este o inflamaţie a pielii, iritaţie ce provoacă mâncarime, poate produce piele moartă în exces cu etiologie diversă (râie, demodex, purici, micoze, diverși alergenii, cauze endogene). Dermatita cronică se manifestă printr-o întărire a pielii (crustă) produsă de scărpinatul în exces. Dermatitele sunt de obicei al treilea motiv de consultaţie la cabinetul veterinar, iar la Caniche a devenit al doilea. Diferenţa de talie este un factor important, în special la rasele descendente din rasele Barbet, Câinele de apă portughez, Irich Water spaniel şi terierul Bedlington.
Dermatitele

Dintre rasele cele mai predispuse la dermatite sunt: Labrador, West Higland White Terrier, Shar Pei, Boxer, Fox terrier, Caniche, Bichon, Buldog, Chow Chow, Ciobănesc german, Yorkshire terrier. Şi la alte rase propietarii trebuie să fie atenţi la estetică şi să se prezinte la medic atunci când au suspiciuni de dermatită la căţei.
Semne îngrijorătoare
Sunt mai multe motive care determină prezentarea la o consultaţie dermatologică. Pruritul (gratajul, scărpinatul non-stop) apare în 80% din cazurile de dermatită şi în general este greu de tratat, în special la câinii de talie mică, hiperactivi, care locuiesc în apartament. Antiinflamatoarele nu rezolvă problema decât pe termen scurt sau mediu, în general este nevoie de investigaţii aprofundate pentru a preciza diagnosticul. Infecția apare de obicei secundar sau în urma administrării în exces a antiinflamatoarelor.
Alopecia, căderea părului, se poate întâlni în cazuistică în zona capului, în zona perioculară, pe epidermul nazo-frontal, pe dermul din regiunea facială sau simetric în zona flancului. De asemenea, se poate întâlni alopecia după tuns, în special la câinii din rasa Chow-chow.
Tipuri de dermatită
Cea mai des întâlnită alergie la câini este dermatita alergică la muşcăturile de purici, animalele bolnave dezvoltă o reacţie alergică la substanţele chimice din saliva puricilor. O singură muşcătură de purice poate cauza foarte multă suferinţă animalului afectat. Este o boală care produce mâncărime accentuată, câinii cu acest tip de dermatită îşi pot pierde părul în zonele afectate, pe spate şi coadă. Un alt tip este dermatită des întâlnită este cea alergică, ce presupune sensibilitate sau reacţie fizică la anumite substanţe, este o boală cronică de piele, ea nu poate fi vindecată, ci numai tratată sau
controlată. Aceste substanţe puternice, numite alergeni, care povoacă animalelor alergii, sunt inhalate, absorbite prin piele sau ajung în organism prin mâncare. Dermatita atopică sau atopia este cauzată de o reacţie alergică la una sau mai multe substanţe din mediul înconjurător.
Un factor important în declanşarea bolii este construcţia genetică a câinelui. Faţa şi picioarele câinilor sunt cel mai des afectate de atopie, dar şi infecţii ale urechilor sunt destul de întâlnite. Diagnosticarea corectă se face prin teste alergice intradermice, biopsie, analize profil hormonal etc. Printre rasele predispuse la dermatita atopică se numără Fox Terrier, Shar-pei, Dalmatian sau Schnauzer.
Importanţa examinării periodice
Examinarea periodică la clinica veterinară previne apariţia dermatitelor, prin tratamente profilactice. În acest moment există pe piaţă o gamă largă de produse utilizate în dermatologie: antiparazitare externe, anti-micotice, antibiotice retard, produse hormonale, şampoane, suplimente nutriţonale cu acţiune asupra pielii şi firului de păr. De asemenea, pentru dermatitele clinice este nevoie în primul rând să se precizeze diagnosticul. Examenul clinic este foarte important în funcție de localizarea leziunilor și este completat de examene suplimentare (examinarea la microscop a firului de păr, raclaj profund cutanat, amprentă scotch- test, examen citologic Malassezia, medii de cultură pentru dermatofiți etc.) pentru precizarea diagnosticului şi tratarea corectă. Cabinetele specializate în dermatologie oferă servicii specializate: intradermoreacţie (IDR), biopsie cutanată, protocoale endocrinologice (T4, TSH, hormoni sexuali, teste de stimulare a suprarenalelor, imagistică - suprarenale, testicol).