Bichonul Maltese este un câine de talie mică, care se adaptează uşor la un spaţiu redus. Devotat cu totul stăpânilor lui, în tot ceea ce face are drept scop fericirea acestora. Malteseul este un veritabil câine
de companie, cu păr foarte lung, mătăsos şi alb. Corpul este compact, cu osătura delicată, dar în acelaşi timp robust. Ochii negri şi pătrunzători sunt subliniaţi elegant de genele în aceeaşi culoare.
Irina Cozma, crescător canisa ABSOLUTELY YOURS
www.absolutely-yours.eu, http://www.facebook.com/ABSOLUTELYYOURSMalteseKennel
Istoria rasei
Deşi numele lui a creat deseori confuzii în ceea ce priveşte originea acestor câini, Malteseul nu este originar din Malta. Numele lui provine din semitica „malat”, care înseamnă refugiu sau port. Strămoşii acestui câine mic trăiau în porturile şi oraşele maritime din Mediterana Centrală, având ca activitate principală vânătoarea şoarecilor şi şobolanilor care mişunau în magaziile portuare şi în calele corăbiilor.
Prima atestare istorică a rasei îi aparţine lui Aristotel (384-322 î.Hr.), care aminteşte despre o rasă de câini mici cu numele latin de „canes melitenses”. Acest câine era cunoscut în Roma antică drept companionul preferat al matroanelor. Reprezentări ale Bichonului Maltese, datorate unor pictori din renaştere, arată acest câine mic în saloanele epocii alături de cele mai importante femei ale momentului.
Bichon Maltese

Temperament
Temperamentul acestor câini reprezintă factorul care îi diferenţiază cel mai mult de alte rase canine. Malteseul este un câine plin de viaţă, jucăuș şi curajos, în ciuda dimensiunilor sale reduse. Delicat, iubitor şi încrezător, rămâne devotat stăpânului său pentru întreaga viaţă. Extrem de inteligent, învaţă foarte uşor orice truc. Îndrăzneţ şi rapid, este primul care dă semnalul de alarmă la auzul oricărui zgomot dubios. Vorbim, aşadar, despre un animal de companie graţios, de dimensiuni reduse, dar plin de viaţă. Se înţelege foarte bine cu ceilalţi câini chiar şi cu alte specii de animale. Iubeşte joaca în afara casei şi nu dă înapoi de la nici o provocare.
Toaletaj
Un aspect foarte important care trebuie punctat este îngrijirea de care au nevoie aceşti câini. Reprezintă chiar un factor de decizie în achiziţia unui astfel de exemplar, pentru că nu oricine îi poate îngriji aşa cum se cuvine. Este nevoie de timp, pricepere şi produse de calitate. Fiind o rasă cu blana lungă, Malteseul necesită o îngrijire specială. Dacă blana este toaletată pentru concursurile de frumuseţe, atunci lungimea ei este de aproximativ 22 centimetri, atârnând de o parte şi de alta a trupului. Cei mai mulţi stăpâni aleg o tunsoare comodă numită „puppy cut”. Dacă Malteseul tău nu participă la expoziţii de frumuseţe, o baie regulată îi asigură toaleta necesară. Periatul zilnic este foarte important şi trebuie făcut cu delicateţe şi cu produse adecvate, întrucât pielea şi blana sunt sensibile. Ochii se curăţă aproape zilnic, pentru a preveni petele roşiatice. Niciodată nu se începe baia înainte de a peria în profunzime blana câinelui, pentru a avea convingerea
că nu există noduri. După baie, asigură-te că blana este uscată bine cu un uscător de păr, se prinde moţul în vârful capului şi se curăţă urechile. Toaletarea săptămânală presupune şi tăiatul unghiilor şi al părului dintre pernuţe. Dacă nu eşti deprins cu astfel de operaţiuni, este recomandat să te adresezi medicului veterinar. Toaletajul diferă cu siguranţă în cazul Malteseilor care participă la expoziţiile canine. Aceştia necesită o îngrijire specială.
În momentul în care blana lor devine suficient de lungă, se împachetează cu produse speciale. Acest tratament asigură o creştere continuă a blănii. Îngrijirea lor nu este deloc uşoară, dar cu siguranţă rezultatul merită orice efort. Crescătorul de la care achiziţionezi puiul te va ajuta în mod cert cu toate informaţiile de care ai nevoie pentru a deprinde tainele unui toaletaj de calitate. Malteseul are nevoie de cel puţin o plimbare în aer liber în fiecare zi. Câinii care nu beneficiază de plimbări zilnice sunt predispuşi să dezvolte probleme de comportament.
Care este scopul expoziţiilor de frumuseţe?
Lămurirea acestui aspect este foarte important, deoarece oamenii percep expoziţiile canine de frumuseţe ca pe nişte evenimente vanitoase, la care interesul este exclusiv câştigul. Scopul lor real este cu totul altul, expoziţiile de frumuseţe îi ajută pe crescători să facă selecţie, să utilizeze în programul lor de reproducere doar cei mai buni câini. Un câine nearbitrat poate avea diferite defecte fizice sau de comportament, pe care nu este de dorit să le transmită mai departe. În
programul de reproducere pot fi folosiţi doar câinii aprobaţi de arbitrii specializaţi în expoziţii, conducând astfel la selecţie reală, la păstrarea nealterată a standardului de rasă şi chiar la îmbunătăţirea lui. Menționăm și că aceste concursuri nu sunt recompensate cu premii materiale, ci doar cu titluri onorifice, diplome, medalii.
Probleme de comportament
Malteseul este predispus la aşa numitul „Sindrom al câinelui mic”. Câinii mici şi-au căştigat reputația de certăreţi, geloşi, posesivi și agresivi cu străinii. De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este simplu: din vina stăpânilor. Fiind mici, pufoşi şi drăguţi, stăpânii tind să îi răsfeţe exagerat de mult, să le permită un comportament greşit pentru simplul fapt că sunt inofensivi, prin prisma mărimii. Dacă un Ciobănesc German sare pe un om, toată lumea este de acord că acel comportament trebuie corectat. Dacă un Maltese face acelaşi lucru, oamenii îl privesc ca pe un comportament simpatic şi prietenos. Nimic mai puţin adevărat. Săritul pe oameni este de fapt, în limbajul canin, o invadare a spaţiului personal. Un astfel de comportament nu trebuie permis, câinele pierzându-şi identitatea şi locul lui bine ştiut în „haită”.
Alimentaţie
Este foarte important de știut încă de la început că avem de-a face cu un căţel sensibil, predispus la afecţiuni ale ficatului. De aceea, alimentaţia reprezintă factorul primordial în îngrijirea Malteseului. Se recomandă în primul rând hrană uscată super premium, pentru rase de talie mică. În paralel se pot hrăni cu cantităţi mici de legume şi fructe, carne de pui sau vită, brânză degresată.
Bichon Maltese Toy / Teacup - există un astfel de câine?
Aceşti termeni se referă la un câine care este mai mic decât prevede standardul de rasă. În ciuda frecvenţei cu care sunt folosiţi aceşti termeni, Bichonul Maltese este o singură rasă şi nu are variaţii de mărime precum Toy sau Teacup. O persoană care încearcă să îşi vândă câinii folosindu-se de aceşti termeni, fie îşi induce
în eroare potenţialii cumpărători, fie chiar are astfel de câini, dar ei sunt obţinuţi în mod artificial, lipsit de etică şi au probleme enorme de sănătate! Aşadar, nu există Maltese Toy, iar dacă cineva se chinuie să îţi vândă aşa ceva, gândeşte-te de zece ori înainte să cumperi!
De ce unii crescători vând Maltese Mini dacă această rasă nu există?
- Există crescători care vor vinde pui obişnuiţi de Maltese, promovându-i ca pe exemplare mini pentru a satisface cerinţele cumpărătorilor, însă acest lucru nu este real şi la maturitate câinii vor avea între 3 şi 4 kilograme, aşa cum specifică standardul de rasă. Această practică reprezintă o înşelătorie, nu este normal să îi setezi cumpărătorului aşteptări false despre puiul pe care i-l oferi.
- Alţi crescători chiar vor obţine, prin metode artificiale, pui de dimensiuni foarte mici, cu probleme de sănătate foarte grave. Aceşti câini nu trăiesc mai mult de 5 ani, timp în care se confruntă cu probleme de inimă, dentiţie, osătură. Malteseul este prin definiţia sa un câine de mică dimensiune, de ce să alimentăm această obsesie de a obţine ceva şi mai mic, cu preţul sănătăţii acestei rase?
Mituri despre Bichon-ul Maltese
„Să nu prindem părul câinelui în moţ pentru că orbește de la lumina soarelui”.
Nimic mai neadevărat! Ochii Malteseilor necesită o îngrijire specială, firele de păr nu trebuie lăsate să ajungă în ochi. Tocmai de aceea moţul se prinde de la vârste
foarte mici, făcând parte din procesul zilnic de îngrijire.
„Malteseilor le este foarte cald vara şi de aceea îi tundem”.
Fals! Îi tundem pentru că nu avem timp sau răbdare să le asigurăm un minim toaletaj şi o baie săptămânală. Aceşti câini provin din porturile Mării Mediterane, sunt învăţaţi cu temperaturi ridicate, iar blana îi protejează de temperatura ridicată a solului şi de razele soarelui. Bichonii tunşi la piele pot suferi arsuri solare.
Vrei un pui de Bichon Maltese?
În primul rând trebuie să te asiguri că programul tău zilnic îţi va permite să îi acorzi suficient timp, atenţie şi îngrijire. Dacă eşti o persoană extrem de ocupată, mereu plecată de acasă, un astfel de câine va suferi enorm în lipsa ta. Gândeşte-te că îţi asumi o responsabilitate pentru următorii 20 ani, îţi doreşti cu adevărat asta? Eşti pregătit să îl periezi zilnic cel puţin zece minute şi să îl speli o dată pe săptămână? Acesta este minimul de îngrijire dacă îţi doreşti un Maltese.
Ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai multe persoane înţeleg cât de important este să achiziţionezi un câine de la un crescător responsabil care te poate ghida necondiţionat. Iar dacă răspunsul la întrebările de mai sus este DA, atunci pregătește-te de o supradoză de dragoste necondiționată și sinceră!