O dată cu decizia de a achiziţiona o pisicuţă, veţi dori să îi asiguraţi o viaţă lungă şi sănătoasă. Şi cum sănătatea începe cu o nutriţie corectă, trebuie să ştiţi cum să monitorizaţi comportamentul şi dieta felinei, cum să-i îndepliniţi cerinţele alimentare individuale, în funcţie de vârstă şi de starea fiziologică.
Dr. Sebastian Degenaro, medic veterinar
Std. Ioan-Petru Nicolae, e-mail: petru_ioan_nicolae@yahoo.com
Ştiaţi că...
Pisicile au un simţ al gustului mai puţin rafinat, comparativ cu oamenii? Noi avem 9.000 de papile gustative, în timp ce pisicile au doar 473.
Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamnă că in sălbăticie, ele subzistau pe o dietă bazată doar pe carne. Dieta ideală a unei pisici - șoarecele, cuprinde 40% proteină, 50% grăsime şi doar 3% carbohidraţi. De fapt, pisicile necesită de două pană la trei ori mai multă proteină decat cainii. Niciodată să nu hrăniţi un caine cu mancare de pisici! Dieta va fi lipsită de foarte mulţi nutrienţi. Datorită dietei lor naturale şi deficitului de anumite enzime, pisicile sunt oarecum singurele adaptate să metabolizeze proteina şi grăsimea in energie, in detrimentul carbohidraţilor. Chiar şi atunci cand o pisică este pe o dietă limitată proteic, corpul său va incerca să folosească mai intai toată proteina. De asemenea, pisicile necesită tipuri adecvate de grăsime in dieta lor. Grăsimea este folosită pentru energie, dar şi pentru un sistem nervos sănătos, piele şi multe alte procese metabolice. Pisicile duc lipsă de multe amilaze, care sunt enzime folosite la digerarea carbohidraţilor. Mari cantităţi de enzime pot scădea eficienţa digestiei proteinelor și pot duce la un nivel inalt de glucoză in sange.
Alimentatia pisicutelor in functie de varsta

Hrănirea puilor
În această perioadă se dezvoltă un pisoi de la a fi total dependent de mama sa pentru a mânca, la a fi în stare să se ocupe de aceste lucruri pe cont propriu. Pisoii nou-născuţi nu pot vedea şi nici auzi, dar pot mirosi şi au receptori de atingere care le permit să se lipească de corpul încălzit al mamei. Când sunt abia născuţi, pisoii practic mănâncă şi dorm pentru a creşte. De la naştere şi până la aproximativ 7 săptămâni, pisoii cresc de la 113 grame până la 907 grame, ceea ce înseamnă că iau în greutate câte 14 grame pe zi. Această creştere uimitoare este alimentată de laptele mamei. Ulterior, mâncarea de pisici devine combustibilul principal. Pisoii au nevoie de o formulă specială. Până când o pisică ajunge la vârsta de 9 luni, ea este practic matură şi dezvoltată sexual. La oameni este nevoie de 13 ani ca să ajungă la acelaşi nivel. Pisoii de 10 săptămâni necesită aproape la fel de multă proteină şi cu 50% mai multe calorii per 450 de grame decât pisicile adulte. La 12 săptămâni, un pisoi are de trei ori nevoie de mai multă energie decât un adult. Rata de creştere încetineşte în momentul în care pisica este de 6 luni, dar tot necesită 25% mai multă nutriţie decât un adult. Proteina şi caloriile ridicate sunt foarte importante, iar pisoii care nu primesc un start bun de la început ar putea dezvolta probleme de sănătate în timp.
Este important ca un pui de pisică să fie hrănit cu o schemă nutriţională echilibrată, specifică, pentru a oferi suport dezvoltării sănătoase. Pisoiul foloseşte proteina pentru a construi mușchi, inclusiv mușchiul inimii. Proteina joacă de asemenea un rol important în creşterea circulaţiei şi pentru blană. Creşterea rapidă şi accesele de energie ale unui pisoi necesită de asemenea o mulţime de calorii, grăsimile fiind cea mai importantă sursă. De asemenea, vitaminele şi minerale sunt importante, în mod special, vitamina A, fiind critică pentru creştere şi metabolism. Indicaţiile medicului veterinar trebuie urmărite, din moment ce o schimbare bruscă a dietei ar putea duce la indigestie. Ca o regulă, puii de pisică trebuie hrăniţi atât cât mănâncă. Ei ard caloriile şi absorb nutrienţii atât de repede, încât practic este imposibil să-i supraalimentaţi. Este de preferat, atunci când avem de hrănit un cuib de pui, să poată fi hrăniţi la ore specifice de masă. Împărţiţi în cel puţin 3 mese pe zi mâncarea, deoarece stomacul lor este foarte mic şi nu pot reţine foarte mult la o singură masă. Dacă folosiţi mâncarea la conservă hrăniţi-i de trei ori pe zi până ajung la vârsta de 7 luni. Lăsaţi-le la dispoziţie şi câteva bobiţe de mâncare uscată pentru gustări. Cu toate acestea, cu tendinţa de sterilizare devreme, este important să realizăm că sterilizarea scade metabolismul cu până la 25%, ceea ce înseamnă că recomandările standard de alimentare ar putea să nu fie corecte la pisoii castraţi înainte de vârsta de 6 luni. Pisoii tind să câştige în greutate aproape 453 de grame pe lună până ajung la 8-10 luni. Ar trebui să rămână pe mâncare de pisoi până la vârsta de 1 an. Creşterea încetineşte puţin pe la vârsta de 6 luni şi se termină la vârsta de 9 luni, însă o pisică este adultă la 1 an de zile.
Ce trebuie să reţinem
La unele pisici de talie mare, cum ar fi rasa Maine Coon Cats şi Ragdolls, musculatura şi oasele continuă să crească până la un an şi jumătate, 2 ani. Preferinţele alimentare sunt de obicei stabilite înainte ca pisica să ajungă la vârsta de 6 luni. Așadar, este important ca pisica să se obişnuiască să mănânce o hrană nutritivă completă, de la o vârstă fragedă. Vitaminele şi suplimentele minerale nu sunt necesare dacă hrăniţi pisica cu o dietă nutriţională echilibrată. De fapt, s-ar putea chiar să le dăuneze. Dacă pisoiul tău nu este un mâncăcios şi te gândeşti că aceste suplimente l-ar ajuta sau i-ar trebui, discută înainte cu medicul veterinar.
Hrănirea pisicilor adulte
Cantitatea efectivă de mâncare variază în cazul pisicilor de aceeaşi greutate, datorită diferenţelor de rată metabolică şi nivelul de activitate. Pisicile sterilizate sau motanii castraţi au un metabolism mult mai lent. În general, o pisică adultă activă va avea nevoie de 30 până la 35 de calorii per 453 de grame de greutate corporală pe zi, deşi pentru unele sunt suficiente aproximativ 25 de calorii per 453 de grame pe zi. Pisicile gestante sau care alăptează au o nevoie mai mare, 45 de calorii per 453 de grame de masă corporală pe zi în ultimul trimestru de sarcină şi până la 140 de calorii în timpul de vârf al lactaţiei. Nevoile pisicilor variază foarte mult în ceea ce privește cantitatea de alimente necesară pentru menţinerea greutăţii corporale normale. Pisicile pot fi hrănite la libera alegere, în cazul în care hrana uscată este disponibilă în orice moment, iar pisica este activă şi se menţine într-o formă bună. Mâncarea la conservă ar trebui oferită de două ori pe zi, în acelaşi moment al zilei, în fiecare zi, şi lăsată la dispoziţie maximum 20 de minute. Ulterior, aruncă ceea ce nu a fost mâncat. Dacă pisica ta tinde spre obezitate, mâncarea nu ar trebui lăsată la dispoziţia ei toată ziua. Există avantaje în mesele măsurate ca timp: vei ştii exact cât mănâncă pisica ta sau dacă nu mănâncă deloc. Mesele regulate îi dau pisicii tale ceva la care să aștepte cu nerăbdare. Pentru o pisică sub medicamentaţie, hrănirea pe mese este utilă pentru strecurarea pastilelor în mâncare. Pisicile cu probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, pot avea nevoie de programe de hrănire rigide. Mesele regulate într-o gospodărie cu multe pisici vă permit monitorizarea şi vă puteţi asigura că felinele timide nu sunt alungate de celelalte de la mâncare. Amintiţi-vă ca întotdeauna să aveţi un castron cu apă curată la dispoziţie.
Obezitatea
Supraalimentarea duce la obezitate. Aceasta este o mare problemă la pisici, aproximativ 40% dintre pisici fiind obeze. Dacă te gândeşti că pisica ta poate fi supraponderală întreabă medicul veterinar, pentru a te ajuta să determini greutatea ideală în funcţie de înălţime, oase, rasă şi vârstă. Dacă nu puteţi cu uşurinţă să observaţi coastele individuale şi pisica şi-a pierdut talia, atunci ea are prea multă grăsime. Obezitatea contribuie artritei, o creştere de patru ori a riscului de diabet de tip 2, o blană săracă şi fără strălucire şi o lipidoză hepatică - probleme ce pun viaţa în pericol. Amintiţi-vă, multe pisici transformă carbohidraţii direct în grăsime. Ele sunt mai bine cu o dietă care are o proteină mai mare şi carbohidraţi mai puţini.
Revizuiţi-vă practicile şi luaţi următoarele măsuri:
hrăniţi-o cu o dietă restricţionată caloric. Studiile curente demonstrează că un nivel ridicat de proteină, săracă în carbohidraţi poate fi la fel de eficientă sau chiar mai mult, decât un nivel scăzut de calorii şi bogată în fibre. Dieta bogată în proteine este mai aproape de regimul alimentar natural ideal;
hrăniţi-o cu mese regulate, măsurate de 2, 3 ori pe zi. Când pisica a terminat ce era în castron, trebuie să aştepte masa viitoare;
nu o hrăniţi cu resturi alimentare, mâncare gătită sau recompense. Puneţi deoparte puţin din hrana ei zilnică, ca recompensă pe durata zilei;
înregistraţi zilnic greutatea pisicii. Pisica ar trebui să piardă aproximativ 1% din greutatea ei corporală săptămânal. Pierderea rapidă în greutate poate conduce la probleme de sănătate;
oferiţi-i zilnic posibilitatea de a face exerciții fizice, multe pisici de interior au nevoie de mai mult exercițiu, jucării, jocuri. Determinaţi-o să-şi găsească singură hrana, mutându-i castroanele de mâncare sau punându-i mâncare în jucării interactive;
L-carnitina este un supliment care poate ajuta la scăderea în greutate a pisicii, cât şi la creşterea masei musculare. Discutaţi cu medicul veterinar posibilităţile de hrănire de la 250 la 500 mg pe zi;
după patru până la opt săptămâni sau când greutatea ideală a fost atinsă, hrăniţi pisica cu o mâncare echilibrată şi cu o proteină ridicată, în cantităţile necesare noii greutăţi.