top of page

Anumite rase sunt predispuse afecţiunilor sistemului nervos, astfel încât, la alegerea unui căţel, crescătorul/proprietarul trebuie să cunoască posibilele boli ale noului său prieten. A aprecia momentul în care trebuie să apelaţi la medicul veterinar poate face, uneori, diferenţa între viaţă şi moarte. Descoperă în primele două ediţii un alfabet al afecţiunilor neurologice.

Dr. Nicolae Coldea, medic veterinar, Sibiu;

E-mail: coldeadvm@yahoo.com

Posesorul este dator să apeleze la medicul veterinar de fiecare dată cand sănătatea animalului este ameninţată, in special cand apar simptome care necesită intervenţie medicală. Acest capitol nu are menirea de a se substitui unei consultaţii de specialitate.

Ambliopia şi tetraplegia

Este o boală mortală întâlnită la puii de Setter Irlandez. Aceştia sunt incapabili să meargă şi progresiv apare orbire, nistagmus şi crize epileptiforme. Apare sub vârsta de 3 luni.

Afectiunile sistemului nervos

Ataxia copoiului

Cauza este incertă, dar se bănuieşte că dieta cu măruntaie ar putea fi legată de apariţia bolii. Leziunile degenerative apar în măduva toracică, dar se pot extinde până în trunchiul cerebral. Ataxia şi slăbiciunea membrelor pelvine însoţită de atrofie musculară şi pierderea reflexelor spinale sunt urmarea leziunilor descrise.

Ataxia ereditară
Este manifestarea clinică a degenerării substanţei albe din măduva spinării la nivel cervical şi toracic. Apare la Fox Terriers şi Jack Russell Terrier.


Atrofia musculară spinală

Manifestată prin slăbiciune generalizată, boala poate evolua spre atrofie musculară şi tetrapareză sau tetraplegie. Boala este cauzată din degenerarea prematură a neuronilor din trunchiul cerebral coarnele ventrale ale măduvei spinării. Apare la Brittany Spaniel, Pointer, Rottweiler, Swedish Lapland, sub vârsta de 1 an, începând chiar de la 4 săptămâni.

Boala vestibulară congenitală
Animalele tinere pot prezenta disfuncţii vestibulare periferice, cum sunt înclinarea capului, mersul în manej, căderile. Nistagmusul nu este caracteristic. Nu există tratament, dar animalele afectate pot, în timp, compensa afecţiunea, ameliorându-se astfel simptomele. Boala vestibulară poate fi şi urmarea unor cauze infecţioase, cel mai des a otitei medii sau interne. La animalele în vârstă este descrisă şi o formă idiopatică. Forma congenitală apare de regula sub vârsta de 3 luni. Rase predispuse sunt Beagle, Ciobănesc german, Cocker Spaniel, Collie, Dobermann, Fox Terrier, Japanese Akita, Poodle, Terrier Tibetan.


Bolile de stocare lizozomală

Sunt rare, cauzate de lipsa unor enzime din lizozomii neuronali. Afectează metabolizarea unor substanţe, care se acumulează viciind activitatea celulei şi chiar moartea. Simptomele pot apărea de timpuriu sub formă de tremor, ataxie, convulsii, oribire, dementa etc.

Crampele musculare
Sunt ereditare la Scottish Terrier, Norvich Terrier şi Dalmaţian. Indivizii afectați se comportă normal, dar la efort apar spasme musculare. Simptomele pot fi atât de severe încât să ducă la rigiditate inclusiv la nivelul muşchilor faciali. Conştientul nu este afectat, iar revenirea este bruscă.


Chistul arachnoid

Este o afecţiune rară tradusă prin sindrom de compresiune medulară cu diferite localizări care determină simptomatologia. Rase predispose: Boston Terrier şi Rhodesian Ridgeback.

Dancing Dobermann disease
Cauza bolii este necunoscută, dar se presupune că este o afecţiune neuro-musculară a gastrocnemianului, fiind observată numai la Dobermann. Manifestarea bolii începe iniţial la un singur picior ca apoi să se extindă şi la celălalt, astfel câinele afectat are mişcări alternative de flexie-extensie a membrelor posterioare, părând că dansează.


Degenerescenţa multisistemică

Apare la tineretul de Cocker Spaniel, ca o boală degenerativă progresivă, implicând nucleii subcorticali din cerebel şi trunchiul cerebral. Ca urmare, apar tulburări de comportament, apatie sau hiperactivitate, agresivitate.

Degenerescenţa spongiformă
Vacuolizarea creierului şi a măduvei spinării este caracteristică acestei boli. Ea se traduce printr-o mare varietate de simptome. Din fericire boala este rară, afectând în special următoarele rase: Labrador, Samoyed, Silky Terrier, la vârsta de 3 luni.


Discopatia

Este urmarea degenerării discului intervertebral. Poate fi singulară sau multiplă, cu localizări variate. Leziunea produce durere şi pareză şi are un debut brusc. Rase afectate Pekinez, Teckel, Beagle, Welsh Corgi, Bulldog Francez Prepelicari, Basset, fără însă a exclude și alte rase.

Discospondilita
Sunt situaţii în care discul intervertebral şi vertebrele adiacente se infectează. Aceasta se poate întâmpla ca urmare a intervenţiilor chirurgicale, migrare de corpi septici sau embolism septic din piele, tract genito-urinar sau endocardita. Simptomele asociate acestei entităţi morbide cuprind febră, anorexie, durere şi pareză. Rase predispuse: Baset, Ciobănesc german.


Disgenezia sacrocaudală

Este caracterizată prin deficit locomotor al membrelor posterioare însoţit de incontinenţa urinară şi de fecale. Boala este congenitală, iar simptomele sunt urmarea malformaţiei coloanei sacrococcigiene cu afectarea nervilor din zonă. Apare la Boston Terrier, Bulldog englez, Bulldog Francez, Old English sheepdog.

Disrafismul spinal
Boală congenitală, uneori asociată cu spina bifidă sau hemivertebra, se manifestă printr-un mers asemănător cu al iepurelui (pe membrele posterioare). Apare la Weimaraner la 3-4 săptămâni şi nu este evolutivă.


Distrofia neuroaxonală

Simptome: ataxie, hipermetrie, tremor când intenţionează să facă anumite mişcări (să apuce hrana). Afectează în principal Rottweilerul şi este cauzată de atrofie cerebelară şi modificări la nivelul axonilor din sistemul nervos central. Aparea sub 1 an şi poate dura câţiva ani.

Poti rasfoi toate numerele din revista "Ghidul animalelor de companie", accesand sectiunea ​REVISTA

sau link-ul alaturat.

GHIDUL

animalelor de companie

bottom of page